-->
11 augusztus 2020 Szerző 

Euroaszfalt Rallycross Bajnokság 2. forduló Máriapócs Total Rallycross Parádé. Beszámoló.

2020 augusztus második hétvégéje a Rabócsi Ringen találta a Swift RX Cup fiatal lelkes csapatát. Pénteken reggel az idei nyár egyik legmelegebb napján a depó bejárattól jobbra építettük ki a szervizünket.
A sátrak felállítását követően az előző futam harci sérüléseitől, gondos munkával megszabadított, tovább fejlesztett alternatív hajtású versenyautóink teljes pompában várták a gépátvételt. A kora délutáni adminisztrációt követően, az autókra felkerültek a kötelező szponzori matricák, majd felvonultunk a Technikai ellenőrök színe elé. A kicsi méregzsákok kiváló minősítést kaptak, így nem volt akadálya a másnapi versenyen való indulásnak. A délutáni, esti órákban megérkeztek a pilóták is. A csapat pályán maradó része hosszú esti beszélgetések után tért nyugovóra.

Szombaton reggel a kelő nap sugaraitól védelmező árnyékot adó sátor alatt, vidáman reggelizett a szerelőgárda és a versenyzők. Ezt követően az autókat megszabadítottuk az éj leple alatt rátelepedő portól, párától.

Megkezdődtek a szabadedzések, ahol kialakult az első kvalifikációs futam rajtsorrendje. Az első két pilóta és következő hármas, nagyon szorosan, néhány századmásodpercen belül teljesítette 4 körös felmérést.Az első selejtező futamban:
Nagy Benjámin,
Turi Tamás,
Luigi,
Held Zoltán,
Vaskó Dominik sorrendben értek célba,
míg Neer Cohen a sokakat megtréfáló célegyenes ráfordító kanyarban vizsgálta meg a falat egy kicsit közelebbről, mint szerette volna. Az autó javítását a szervizcsapat villámgyors, hatékony munkával 30 perc alatt elvégezte. A következő előfutamra teljes harci díszben állhatott a rajtrácsra a Swift Hybrid RX versenyautó.

A második selejtező futamban is az előzőhöz hasonlóan kemény csata alakult ki:
Nagy Benjámin,
Vaskó Dominik,
Luigi,
Turi Tamás,
Held Zoltán és
Neer Cohen sorrendben értek célba.
A küzdelem hevében az utolsó kanyar, ütközéssel végződött, aminek Turi Tomi autója látta a kárát. A rekkenő hőségben, a szervizcsapat ismét jelesre vizsgázott, Pápai Tomi és Csekő Ricsi vezetésével 1,5 óra alatt újra versenyképessé varázsolták az autót.

Az este hátralévő részében a napi események megbeszélése is megvolt a vacsorával együtt. A csapattagok a másnapi versenyre hangolódva bújtak ágyba.

Vasárnap reggel a bőséges, gasztronómiai élményt nyújtó reggelit követően elvégeztük a kicsi Swift Hybrid RX-ek ellenőrzését, majd rövid csapatmegbeszélést tartottunk az előző nap tapasztalatairól és az előttünk álló nap feladatairól. Fél tizenegy körül kerültünk sorra a 3. selejtező futamban.
A fiúk a reggel tapasztalható versenyláz ellenére, kemény, de csatában vívtak meg a döntő rajtpozícióiért.
Nagy Benjámin,
Luigi,
Turi Tamás,
Held Zoltán,
Vaskó Dominik,
Neer Cohen sorrend alakult ki a döntőre.

A sokak számára kedvenc Gyros tál elfogyasztását követően, a srácok felkészültek a nap fénypontjára, a bajnoki pontokat adó döntő futamra. A csapat többi tagja is izgalommal várta, hogyan sikerül az első kanyar, az első pár kör.

35 fokos levegőben, közel 60 fokos aszfalt és autó hőmérséklet mellett indult az utolsó összecsapás. A rajtot Luigi kapta el a legjobban, elsőként fordult a hátsó egyenesre, a többiek pedig a rajtsorrend szerint beálltak mögé. Ekkor jött a meglepetés, a hátsó ötös fogat egyszerre jött ki JOKER körre az első körben. A másodikban Luigi teljesítette a hosszabb ívet és nagy előnnyel folytatta a küzdelmet. Mögötte Nagy Benjámin, Turi Tamás és Vaskó Dominik riogatta egymást. A harmadik körtől Vaskó Dominik támadást indított az előtte autózó Turi Tamással szemben, többször megpróbált belső ívre kerülve előzni. Úgy tűnt a végéig már nem lesz változás, de az élet másképp írta a forgatókönyvet. Az utolsó körben Turi Tamás nagyon megközelítette Nagy Benjámint. A hátsó sikánt követően a fiatal tehetség Nagy Benjámin a poros külső ívre csúszva érintette a falat és a mögötte nagy tempóval érkező Turi Tamás ütközött vele, a 858-as autó megforgott és a pálya szélén maradt. Egy kicsivel hátrébb a poros íven megcsúszó Vaskó Dominik mellett Held Zoltán el tudott menni és ezzel a manőverrel a dobogó harmadik fokára állhatott. A levezető körben Turi Tamás sportszerűen megállt érdeklődni a sérült autója mellett tartózkodó, egész hétvégén nagyon gyors fiatal versenyzőtárs Nagy Benjáminnál.

A díjátadóig a csapat felköszöntötte a születésnapját ünneplő Pápai Tamást.

A díjátadón a verseny győztese Luigi megérdemelten vehette át a legrangosabb serleget, Turi Tamás lett a második és a nagyon boldog Held Zoltán a harmadik. A jól megérdemelt pezsgőt pedig minden résztvevő megkapta a dobogónál.

Köszönettel tartozunk a támogatóknak: Charon Trade Kft.-nek, Millers Oil Kft.-nek, az EEI Kft. vezetőjének Vaskó Jánosnak, a GFS Racing Kft. tulajdonosának Burkus Egonnak, Szűrszabó Péternek, a Kenji Racing Team vezetőjének Tímári Attilának, a Fiatalok a Jövő Autósportjáért egyesület elnökének Schindler Attilának, a kecskeméti Neumenn János Egyetem diákjainak és végzett mérnökeinek, a nyíregyházi Bánki Donát Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak, vezető szerelőinknek Pápai Tamásnak és Csekő Richárdnak, a kitűnő ételekért Vaskóné Balázs Mónikának és a csapat munkájában résztvevő segítőknek.

Külön köszönet a szervezőknek, a tűző napon helytálló sportbíróknak, műszaki és humán mentőszolgálatnak.
A fotókért a Hajóka SportFotónak, Duennek és Vojtech Igaznak, az élő közvetítésért Alexnak.

A Swift Hybrid RX Cup csapata minden érdeklődőt szeretettel vár az augusztus 22-23. –án Greinbachban megrendezésre kerülő 3. bajnoki futamra.

- Swift Hybrid RX Cup -

 

Impresszum

A www.hajoka.hu INTERNET-es SAJTÓTERMÉK - Regisztráció: 2020.04.30.  - Felelős szerkesztő: Hajósi Miklós Attila E.V.
Elérhetőségek: Postai levélcím: 3735, Alsótelekes, Béke utca 18. - E-mail: hajoka@hajoka.hu - Telefon: +36/30/563-3153
A hírek, cikkek, interjúk, sajtóanyagok, fotók, és videók termékmegjelölést tartalmaznak.
A képek szerzői jog alatt állnak!