-->
26 július 2016 Szerző 

Bár az X-Perience gyakorlatilag a kombi Leon terepre hangolt változata, mégis külön típusként jegyzik. Így kétségtelen, hogy több figyelem irányulhat a tetszetőösszkerekesre, amely magáénak tudhatja a márka legszebb felnijéés a Leon-család legmenőbb kasztniját.

Autó* Menetpróba

Kaland ismert utakon - SEAT Leon ST 2.0 TDI X-Perience teszt

SEAT Leon ST 2.0 TDI X-Perience

A terepen is könnyedén elboldogulókombit 2014 óta kínálja a spanyol márka, mégis, itthon ritka, mint a fehér holló. Kár érte, mert külsejét tekintve ez az egyik legjobban kinézőSEAT. Ez utóbbi persze lehetne másként is, ha a CUPRA esetében kicsit jobban kiélték volna gyerekkori vágyaikat a tervezők. Így viszont a márka utcai harcosa egy picit talán visszafogottra sikerült. Emellett tény az is, hogy az X-Perience alapjául szolgálókombi a legszebb Leon-variáns, mivel egyszerűen izgalmasabb, mint három és ötajtós, ferdehátútársai: a hosszú, hátsótúlnyúlás miatt nagyobb a kontraszt a rövidebb orr-részhez képest, másrészt a hátul futó, oldalsóív szintén hosszabb lehet, ami még nagyobb területen töri meg ennek megfelelően a fényt. Az X-Perience alját ezen felül a műfajnak megfelelően körbeépítették műanyag védőelemekkel, az autóhátulját pedig egy duplacsöves kipufogóvég határozza meg, ami szerencsére nem egy félig ledugózott rettenet, hanem igazi dupla: a dobig legalábbis mindkét csőeljut. Ennyi vagányság kell, még akkor is, ha az ember a tesztautóban dolgozó, tisztesen dolgozódízelmotort dirigálja. A külsődizájn koronája pedig egyértelműen az opcionális 18 colos felni, ami tényleg sokat lendít az autómegjelenésén: talán erre lesznek a legtöbben irigyek.

 

Belül csökken a kalandvágy

Az a heveny irigység, amit az autókülseje alkalmasint kiválthat, a belsőtér láttán már némiképpen alábbhagy: a szolidnak és minőséginek tűnőanyagokból felépített műszerfal egy picit ugyanis fantáziátlanak hat, főként a dinamikus és finom külsődizájn után. Különösen a központi, érintéssel is működőképernyőés a klíma tekerőgombjai tűnnek kissétúl egyszerűnek. A kormány viszont nagyon jófogásúés minőségi érzetet keltődarab. A narancsszínűvarrás, ami visszaköszön az ülésen, a kormányon, sőt még a váltószoknyán is, szintén szép megoldás. Este pedig az ajtókon megjelenőhangulatvilágítás emeli a komfortérzetet.

Ezt a komfortérzetet a futóműsem rontja el, mely véleményünk szerint elbírt volna még egy kis feszességet. Ugyan nem elvárás a kanyarvadászat a kombi-terepesektől, de a kétliteres turbódízel nagy nyomatéka, és ereje így kizárólag a pótkocsira pakolt Jet-Ski vontatásakor kerülhet előtérbe. A kormány is túl könnyen jár, bár ezen a DSG-verzióhoz járóvezetői profil-kiválasztógomb tud némileg segíteni. A manuál- váltósban ilyen kapcsolóviszont nincs, így marad a városbarát kormányszervó, és a visszafogottabb gázreakció. Ez persze nem vesz el semmit a terepkombi értékéből, melynek finom kasztniját feltehetőleg ritkán fogja majd sár és föld borítani. Ellenben a hegyekben lakók bizonyára nagyra fogják értékelni, hogy télen milyen magabiztosan közlekednek majd csúszkálótársaik között.

 

Ízlés kérdése

A SEAT X-Perience igazi aduja a nyugodtság és a nagyon jól eltalált kinézet. Hogy ez elég-e ahhoz, hogy eltérítsen valakit egy hasonlótulajdonságokkal bíróSkoda Octavia Scout megvásárlásától, az kérdéses. A két testvérmodell közül egyértelműen a dizájn billentheti a mérleg nyelvét a SEAT felé, amely egy fokkal talán finomabb és minőségibb benyomást kelt.

Szerettük:

- visszafogott, elegáns forma

- jóhelykínálat

- magas minőségérzet

- erős motor

 

Nem szerettünk:

- túl könnyűkormányzás

- puha rugózás

 

Hossz/szél./mag.: 4543/1816/ 1481 mm

Motor: 1968 cm3, 150 LE/ 3400-4000, 340 Nm/1750-3000

Végsebesség: 208 km/h

Gyorsulás (0-100 km/h): 8,7 s

Alapár: 7 522 605 Ft

Tesztautóára: 9 614 880 Ft

 

SZÖVEG: DÓKA ATTILA, FOTÓ: JUHÁSZ MELINDA

 

Impresszum

A www.hajoka.hu INTERNET-es SAJTÓTERMÉK - Regisztráció: 2020.04.30.  - Felelős szerkesztő: Hajósi Miklós Attila E.V.
Elérhetőségek: Postai levélcím: 3735, Alsótelekes, Béke utca 18. - E-mail: hajoka@hajoka.hu - Telefon: +36/30/563-3153
A hírek, cikkek, interjúk, sajtóanyagok, fotók, és videók termékmegjelölést tartalmaznak.
A képek szerzői jog alatt állnak!